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CLARIFICATION OF MATTERS RELATING TO EMPLOYMENT OF HEADS OF DEPARTMENT

Dear Mr Diphofa.

Your letter, dated 9 January 2017, with reference number: 15/R. in response to our letter, dated 17 November
2016, seeking clarification regarding the employment status of Heads of Department, refers.

We wish to thank you for the clarity thot you have provided, namely that the retfirement age of 65 does not
apply to Heads of Department. We trust that you will, in the interest of legal certainty, ensure that any
necessary amendments are effected to the stalulory provisions as contained in sections 8 and 16 of the
Public Service Act, the New Public Service Regulations, as well as the SMS Handbook and any other statutory
instruments that have been issued in this regard.

We also trust that your inlerpretation of the above-mentioned statutory provisions have been agreed with
the Government Employees Pension Fund (GEPF) and we confirm that the Western Cape Government will
forthwith act on the basis of the clarification that you have provided in your letter under reply.

Yours sincerely,

ADV B GERBER
DIRECTOR-GENERAL
paTe:  ///2/20(9
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Dear Colleague

CLARIFICATION OF MATTERS RELATING TO EMPLOYMENT OF HEADS OF
DEPARTMENT

1. Your letter dated 17 November 2016 seeking clarification regarding the
employment status of Heads of Department, has reference.

2. Section 16(1)(a) of the Public Service Act, 1994 (as amended) states “Subject to
the provisions of this section, an officer, other than a member of the services or
an educator or a member of the State Security Agency, shall have the right to
retire from the public service, and shall be so retired, on the date when he or
she attains the age of 65 years:” Further, Section 16(7) states “If it is in the
public interest to retain an officer, other than a member of the services or an
educator or a member of the State Security Agency. in his or her post beyond the
age at which he or she is required to be retired in terms of subsection (1), he or
she may, with his or her consent and the approval of the refevant executive
authority, be so retained from time to time for further periods which shall not,
excepl with the approval of Parliament granted by resolution, exceed in the
aggregate two years”.

3. Section 8(1) states “The public service shall consist of persons who are
employed- (a) in posts on the establishment of departments; and (b) additional
to the establishment of depariments. Section 8(2) reads- “Subject to the
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prescribed conditions, any person referred to in subsection (1) may be
employed permanently or temporarily and in a full-time or part-time capacity.”
Section 8(3) further states “For the purpose of this Acl, in relation to employment-
(a) the word “permanently” or “permanent”, in respect of an employee, means
an employee to whom a retirement age referred to in section 16 applies.”

4. Based on the above it is commonly accepted that a Head of Department,
appointed on a fixed term contract, therefore temporary, is not subject to
section 16 of the Public Service Act (PSA) - the retirement age of 65 does not

apply.

5. It is trusted that the above information will adequately clarify the matter.
Kind regards
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MR M DIPHOFA

./ DIRECTOR-GENERAL
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